Projekt domu jednorodzinnego pod Poznaniem

Współczesna Stodoła


Zakres opracowania:Projekt koncepcyjny i budowlany budynku jednorodzinnego
Powierzchnia budynku: 160 m2
Inwestor: Prywatny
Projekt: 2019
Realizacja:  2020-

Każdy dom powinien być wyjątkowy. Na jego funkcję i formę mają wpływ oczekiwania klientów, wielkość działki i jej unikatowe usytuowanie względem otoczenia. Tak też jest w przypadku domu jednorodzinnego, który zaprojektowaliśmy dla naszych klientów.

USYTUOWANIE BUDYNKU NA DZIAŁCE
Działka na której ma stanąć dom jest stosunkowo duża, jednak przecięta linią niskiego napięcia. W znaczny sposób ograniczyło to możliwość zabudowy działki i zmusiło nas do zlokalizowania domu w jej północnej części.

OGRANICZENIA PROJEKTOWE
Otoczenie działki jest nietypowe. Od południa mamy drogę krajową a od wschodu i zachodu działka graniczy z drogami wewnętrznymi prowadzącymi do sąsiednich posesji. Od północy natomiast przylega do sąsiada, który w odległości 4 m od wspólnej granicy buduje już swój dom. Oznacza to brak strefy całkowicie prywatnej.

Klientom bardzo zależało na tym by zlokalizować część dzienną (salon, jadalnię, kuchnię) oraz swoją sypialnię wraz z prywatną łazienką i garderobą na parterze. Dodatkowo blisko przy strefie rodziców mieliśmy zaprojektować pokój, który mógłby posłużyć dzieciom w pierwszych latach życia zanim rodzice zdecydują się przenieść je do swoich pokojów, które są zaplanowane na piętrze. Później ten pokój stanie się pokojem gościnnym/gabinetem.

SCHEMATY

Po wnikliwej analizie plusów i minusów różnych rozwiązań funkcjonalnych zdecydowaliśmy się na możliwie duże zamknięcie bryły budynku od stron sąsiadujących dróg. Jednocześnie otworzyliśmy wnętrza w kierunku południowym – na przestrzeń rozległego ogrodu. Co prawda otwieramy się tym też na drogę, natomiast ogród jest tak duży, że nie będzie się tego odczuwało a roślinność wysoka i średnia stworzy barierę wizualną i akustyczną.

Konsekwencją tych wytycznych było zlokalizowanie salonu i jadalni otwartych na południe oraz na zachód tak by popołudniowe i wieczorne słońce mogło penetrować w kontrolowany sposób wnętrza. Przylegająca do salonu sypialnia rodziców również skierowana na ogród, pozwala cieszyć się widokiem zielonej przestrzeni już od samego rana. Jeśli zapragniemy możemy w kilka sekund wyjść na trawnik lub na taras.
Okno do łazienki rodziców jest w taki sposób ukryte za drewnianymi lamelami, że kąpiąc się w wannie możemy podziwiać widok na duży ogród przy jednoczesnym poczuciu intymności i braku obaw o to, że ktoś z ulicy nas zobaczy.
Zlokalizowanie tylu funkcji na parterze sprawiło, że pokoje dzieci, łazienka i pomieszczenie gospodarcze zlokalizowane na piętrze zajmują tylko część powierzchni domu. Pozwoliło to na zaprojektowanie wysokich wnętrz w salonie i jadalni i spełnić tym kolejne z marzeń inwestorów.

BRYŁA BUDYNKU/ ELEWACJA

Klientom zależało na efektownym wyglądzie przy zachowaniu jak najmniejszej ilości środków wyrazu. Z tego względu zdecydowaliśmy się na prostą formę budynku uzupełnioną jedynie o konstrukcje zadaszenia wejścia do budynku oraz dla samochodów. Dodatkowo jako akcent właśnie w tej strefie zastosowaliśmy inny materiał elewacji – modrzew syberyjski. Wprowadzone drewniane pionowe lamele w pozostałych częściach budynku nie są tam przypadkowo. Wprowadzenie ich przed oknami łazienki oraz kuchni pozwala na uzyskanie większej intymności we wnętrzu oraz kontrolę nasłonecznienia.

Komentarz zachwyconego inwestora gdy przedstawiliśmy mu koncepcję

„ (…) (ten budynek) to taka jakby tajemnica, stoisz przed furtką i widać tylko jedno okno, długą alejkę na wprost. Nie ma drzwi. Przechodzisz przez lamele i otwiera się przestrzeń (…)”

Dla dodatkowego doświetlenia strefy wejściowej w zadaszeniu wprowadziliśmy sporych rozmiarów otwór, który pozwolił na umieszczenie tam niewielkiego drzewka ozdobnego. Naturalna żywa rzeźba w postaci małego drzewa będzie upiększać przestrzeń wejściową i dodawać wyjątkowego charakteru budynkowi.

Linki do artykułów

O projekcie napisali:






Recent Portfolios